Horsens dagblad skriver LINK
Århus Stiftstidende skriver LINK

Kære Vikingekæmpere kom og slå


Tunø´s vikinge-træf og marked ”Tunhalla” ligger igen i år i uge 28. Markedet løber af stablen fra mandag d. 8. juli 2024 til søndag d. 14. juli 2024.

I løbet af ugen vil der være forskellige aktiviteter og happenings af forskellig art.

I dagtimerne vil pladsen være åben for offentligheden mellem ca. kl. 10 – 16.00. Det betyder at nysgerrige og interesserede vil have muligheden for at komme forbi og kigge på, købe og deltage i workshops. Men i aften- og nattetimerne vil pladsen være forbeholdt vikinger. 

Kom og pryd TUNHALLA med jeres håndværk, gøgl, musik og boder eller deltag for fællesskabets skyld og vær med hvor I har lyst. Det vil være fantastisk, hvis I kan lave en workshops for interesserede i vikingelivet. Kom gerne med bud på, hvad netop du/I kan byde ind med af workshops og aktiviteter, så det kan blive et dejligt træf og marked.

I år har Tunhalla startet et samarbejde med Samsø vikingemarked, hvor vi vil sejle over til Kanhavekanalen ved Samsø med vikingeskibet Sunnfjor og sælge dejlige tunøgrøntsager og brugskunst. Derefter vender skibet Sunnfjor tilbage. 

I år får vi besøg af vikingemusikere Jotunger og vikingekæmpere fra bl.a. ASK, GJALLAHORN og NIDHUG der tilsammen giver en rigtig dejlig stemning på TUNHALLA markedet.

Snart kan du se flere detaljer og en slags program på vores hjemmeside og Facebook. Husk at vi sammen improvisere dagene og ofte finder på nye ideer, så alt kan ske. Følger med på Facebook, også under træffet og markedet.


Tunhalla tilbyder:

Perfekt beliggenhed på Tunø Sydstrand som er en naturperle. Selve markedet er baseret på gratis overfart, ophold, brænde, toilet, el og vand.

Det kræver at du/I har et vikingetelt med og at du/I under opholdet går i dit/jeres vikingetøj. På bopladsen er der et fælles bålsted til at lave mad på, og der kan sidde mange og hygge sig. Der er masser af brænde til fri afbenyttelse på pladsen. Andre bålsteder skal godkendes grundet brandsikkerheden.

Lige ved siden af pladsen ligger Tunøs lystbådehavns toilet- og badehus til fri afbenyttelse (varmt bad kan man selv købe).

Lørdag aften vil vi sørge for, at der er fri mad til rådighed til alle deltagere, der er tilmeldt. Der vil være både kød og vegetarisk vikingemad. Det er total hygge.

Den lokale købmand og de lokale grøntsagsboder har alt, hvad I måtte have lyst til at købe af drikkevarer og madvarer under opholdet. 


Praktisk omkring Tunøfærgen:

Vi kan få dig og din trailer gratis med færgen. Derfor brug os til din/jeres booking med Tunøfærgen. Af hensyn til booking af færgen er det godt at være hurtig, senest søndag den 9. juni. Der skal være plads til mange mennesker og hvis du har en trailer du skal have med, er det vigtig at vi ved det i god tid angående plads på færgen. Heldigvis er færgefolkene virkelig dygtige til at pakke færgen og forsøger at finde plads til alle efter behov. Men hold jer ikke tilbage for at kontakte os senere end denne dato. Vi gør alt for at hjælpe jer.

Kør din/jeres trailer hen til færgen og parker din/jeres bil på P-pladserne tæt på Hou Færgeleje. Hvis du/i ikke har en trailer med, lægger man blot sit grej i bagageburrene i forbindelse med Færgen. De køres om bord og i land på Tunø. Bopladsen ligger få hundrede meter fra hvor færgen kommer ind. Vi hjælper gerne med at skubbe en trailer over. Nyd at Tunø er en herlig bilfri ø.


Krav til markedsdeltagelse:

Vi håber at kunne gøre vores marked til en god og så vidt muligt autentisk oplevelse for vores publikum. Vi vil samtidig meget gerne gøre plads til nystartede vikinger i miljøet, hvis du/i er i tvivl om hvad der er ok eller hvordan man gør, skal du/i ikke tøve med at spørge os.


Vikingernes påklædning historisk set:

Kontakt gerne Amanda Axelsen om dette emne på tlf. 41438900 eller amandaaxelsen@hotmail.com

Tøjet var udført hovedsageligt af uld eller hør/nælde (Selv silken fandt sin vej her til Skandinavien.)

Kemiske spraglede farver som de ikke kunne fremstille, kan man derfor spare sig.

Ligesådan med polyester brikbånd og store vilde broderier.

Smalle læderbælter har man fundet, mange bruger også smalle flettede bælter.

Skind er mest til at sidde på, hold dig evt. varm med et lækkert uldtæppe.

Fodtøj og bare tæer, der blev anvendt læder og gerne vendesko hvis det er muligt.


Telte:

Helst hør eller uld men bomuldstelte er stadigvæk ok.

Hvis teltet står åbent i åbningstiden, skal alle moderne genstande være ude af syne. Ude af øje ude af sind, som man siger.


Boder/aktiviteter

Hvis du har en bod/aktivitet, forventer vi, at du kan stå inde for, at alt hvad du sælger/viser har en baggrund i vikingetiden, og du kan forklare det til de nysgerrige gæster.

Vi forbeholder os retten til at bede dig om at fjerne nogle varer hvis disse ikke er autentiske. Men vi er selvfølgelig samarbejdsvillige som vi også håber du er.

Så spørg os gerne hvis du er i tvivl.


Hvem er vi:

Tunhalla er en frivillig forening, hvor vi skaber en Vikingeboplads, et kultur- og natur- oplevelsessted ved Tunøs Sydstrand hvert år i uge 28. Se mere på vores hjemmeside www.tunhalla.dk


(Anden info så kontakt Jakob, Bent eller JC) på “info@tunhalla.dk”.

Har du/I nogle spørgsmål kontakt os da på:

info@tunhalla.dk - Jakob - 26363399 - Bent - 60830197 - JC - 22226826


Praktisk om tilmelding:

Ønsker du/I at deltage i Tunhalla vikingemarked, så har du/I mulighed for at tilmelde dig/jer allerede nu på- ”info@tunhalla.dk”. Workshop

Deltag gratis med at lave vikingevåben i Tunhallas workshop på Tunø skole.

Lørdag d. 18. marts 2023 fra kl. 10.15 - 16.40


Kommer du fra fastlandet kan vi hjælpe dig med booking af færgen når du tilmelder dig eller ringer på 


Vi kommer ind på hvordan de moderne vikinger laver deres våben til brug for kampsport. Vi vil lave skjolde, spyd, økser eller sværd til børn af læder og træ. Disse erfaringer kan du selv bruge til at lave dine egne våben derhjemme.

Vi levere materialerne og det vi laver skal bruges til vikingmarkedet i uge 28 hvor vi også vil give folk mulighed for at prøve at arbejde videre med det vi ikke bliver færdige med.


Workshoppen er støttet af Odder kommune og Odder Kulturforening.

Workshop

Kom og sy vikingedragter

For 2. gang holder `Tunhalla´ workshop i at sy vikingetøj.

Workshop tider :


d. 8. okt. fra kl. 10:30 - 17:00

d. 9. okt. fra kl. 10:00 - 16:00


Sted: Tunø skole.


Workshoppen vil lørdag starte ud med en præsentation af, hvordan vi tror vikingerne gik klædt,

og hvordan man nemmest muligt kan rekonstruere en god vikingedragt.

Det leder over i, at vi skal sy noget vikingetøj. Vi kommer til at have fokus på så enkle dragter

som muligt, så vi starter med kjole, bukser og kofte. Jeg hjælper med mønstre og en masse

tips og viden så I kan komme godt i gang med at sy.

Planen er så, at vi har resten af lørdagen og søndagen til sy-værksted, hvor jeg står klar med alt den hjælp der skal til, og vil gøre mit bedste for, at svare på alle de vikingerelaterede spørgsmål, I skulle kunne finde på.

De dragter vi syr på workshoppen, kan lånes på vikingebopladsen til sommer i uge 28 og til andre arrangementer Tunhalla står for.


Amanda Axelsen vil stå for workshoppen og inspirere os i at lave vikingetøjet, som det var i vikingetiden. Hun er uddannet i Master of Fashion på Kolding designskole og er selv vikingekæmper i gruppen Ask, der høre hjemme i Århus.

Det er gratis at deltage i workshoppen. Dragterne beholder vi, men erfaringen er jeres og må gerne tages med hjem.

Hvis du har en symaskine må du meget gerne tage den med.

Vi anskaffer uldstof, hørstof og tråd. 


Vi håber at der efter weekenden vil der opstå en lille gruppe, der fortsat vil mødes og sy dragter til Tunhalla og evt. til dem selv.

Workshoppen er støttet af Odder Kulturforening.

Vikingetræffet 

Træf & marked i 2021, 2022 og 2023